כיצד ניתן לטפל בצרבת ?

הטיפול הטבעי בצרבת


מה זו הצרבת הזו?

גיהוקים, גזים ההתנפחות של הבטן וצרבת –
כל אלה הן זעקות לתשומת לב וטיפול.
קשה להגיע לבריאות טובה של המעיים כשהעיכול אינו תקין.

צרבת, החזר קיבתי ושטי, גזים, נפיחות ושיהוקים,
כל אלו הם מסרים המעידים על כך שתהליך העיכול אינו תקין.

כשהמעיים לא מתפקדות כראוי, מרכיבי התזונה החיוניים לא נספגים בצורה יעילה לזרם הדם
וכך נחשפים לבעיות בריאותיות נוספות. עיכול לקוי תורם לרגישויות למזון,
לאלרגיות ולבעיות בריאותיות נוספות כמו עצירות,
תסמונת המעי הרגיז, גזים בבטן תחתונה , עייפות ועוד.

צרבת כשמה כן היא,
זוהי תחושה של צריבה מעל לקיבה ו/או בית החזה שלעתים עלולה להגיע עד ללוע, לפה.

רוב האנשים שמרגישים את תחושת הצריבה המטרידה פונים מיד לפתרון המודרני:
נוגדי חומצה, סותרי חומצה, מבטלי חומצה. רק לא חומצה.
אין ספק שנטילת התכשירים הללו משקיטה זמנית את זעקת הקיבה,
אולם חשוב לדעת שנוגדי החומצה ממסכים ומסתירים
לעתים קרובות את הגורמים שהביאו לבעיה מלכתחילה.

צרבת נגרמת מחומצת קיבה העולה לושט לכך מתלווים תחושה של צריבה,
עלייה של תוכן הקיבה, גיהוק וטעם חמוץ ומר בפה.

כשהתזונה מתחילה להיות בריאה יותר ומכילה יותר סיבים תזונתיים,
שוככת לעתים קרובות הצרבת.

גם כשלא אוכלים ושותים בעת ובעונה אחת,סובלים פחות מתסמיני הצרבת.

הצרבת היא מסר ששולחת לנו הבטן.
היא אומרת שהבעיה אינה נעוצה בעודף חומצת הקיבה אלא באכילת מזונות מזיקים בכמות גדולה מדי.

עישון ועודף משקל יכולים גם הם לגרום לצרבת ולהחריף את התסמינים.

המזון שנמצא בקיבה צריל להתעכל בצורה יסודית ונכונה .
כדי שהקיבה תצליח בכך , היא זקוקה לחומצה מלחית (חומצה הידרוכלורית).

חסר בחומצה מלחית בקיבה גורם לתסיסה ולהתנפחות.

התחושה שנוצרת דומה להתפרצות צורבת המלווה בכמה גיהוקים ובטעם חמוץ בזה.
לחץ הגזים שנוצר בקיבה דוחף את השסתום המצוי בסוף צינור הוושט והאוכל נשטף למעלה, לתוך הוושט.

נוגדי  חומצה יעניקו הקלה זמנית בלבד.
התגובה הטבעית של הקיבה בעקבות דיכוי כפוי של החומצה הוא יצירת חומצה נוספת.

אולם אם נוטלים כמויות מוגזמות של נוגדי חומצה,
הגוף מגיע למצב של תשישות ובסופו של דבר הוא ייצר מעט מאד חומצה,
במצב שבו רמת החומצה המלחית הטבעית בגוף נמוכה מאד עלולים להתפתח סיבוכים נוספים כגון:                                       

-        חוסר יכולת לעכל חלבונים,  

-        פגיעה בכושר ההשמדה של החיידקים,

-        פגיעה בספיגת סידן וברזל ואז הדלדלות העצם ועוד.


מבחינה הוליסטית – רגשות תורמים למצוקות הבטן

צרבת, בקע סרעפתי  והחזר קיבתי ושטי יכולים לנבוע גם מחוסר איזון בקיבה.

 חכמים טאואיטיים נהגו לכנות את הקיבה בשם "ים התזונה".

הקיבה מייצגת מקום שאליו "מכניסים" דברים.

אנחנו מכניסים לתוכנו מחשבות, רעיונות, חוויות ורגשות חדשים במטרה לעכל,
לעבד, לפרק ולהטמיע אותם בישותינו ובחיינו כדי להיות אנשים בריאים ומאוזנים,
אנו תלויים בקיומם של מקורות קבועים לתזונה גופנית , רגשית ורוחנית.

הבטן יכולה להשמיע "קולות" (תסמינים) ואם אנו נתקלים במצב שקשה "לבלוע" או "לעכל" או אפילו "להטמיע",
כלומר מצב שקשה לעבד, להבין או לקבל אותו, או מצב בלתי יאמן.

המתח יכול לגרום למערכת העצבים שלנו להגיב בתגובת "הילחם או ברח"
ולעכב את תהליכי העיכול וההפרשה.

כדאי לשאול את אילו רגשות שלא באו לידי ביטוי ורוצים להשתחרר?

ייתכן שקיימים בכם כעס ותסכול מודחקים שאתם מנסים לשמור בפנים ולפקח עליהם.
יכול להיות שהבטן שלכם מנסה כמיטב יכולתה להזכיר לכם להרגיש,
לכבד ולבטא את הרגשות שלכם ואז לשחרר אותם.

שאלות שכדאי לשאול:

מי הם המצבים/האנשים שמעצבנים אתכם או שוחקים אתכם?

האם ביטאתם את הרגשות הללו בדרך כלשהי?

האם קיימים מצבים/רגשות שקשה לכם "לעכל" אותם ואתם "מעלים גרה"

וחושבים עליהם ללא הרף בצורה כפייתית?

האם אתם מניחים לאחרים להזין אתכם?

האם אתם מאפשרים לעצמכם לקבל אהבה וטיפול מבלי שתתנגדו לכך?

האם אתם מתקשים לקבל רעיונות ומשגים וליישם אותם?

מה "קשה לכם לבלוע?"

חרדה , פחד, קושי להביע כעס ותסכול, מצב/אדם או זכרון שמטריד אתכם,
 חוסר יכולת "לעכל" חוויה או מידע שקיבלתם..
כל אילו יכולים להשפיע על תפקוד מערכת העיכול שלנו.

גורמים נוספים שיכולים לתרום לצרבת ולהחזר ושטי:


-        אכילה בשעת מתח – מפריעה לעיכול תקין וגורמת להצטברות של גזים במעיים או בקיבה.
         הגזים יכולים לדחוף את הסוגר של הושט מה שמעניק
 לחומצת הקיבה הזדמנות לעלות במעלה הושט.

 

-        שילובים בעייתים של מזונות – במחקרים נמצא שעל מנת לעכל עמילנים (לחם,תפוחי אדמה, סוכר)
         וחלבונים (בשר, דגים, ביצים ועוף) דרושים 
אנזימי עיכול שונים. שילוב של שני המזונות הללו בארוחה יכול לגרום להאטה של העיכול,
         לגזים והתנפחות של הבטן .

 

-        מזונות  מזיקים – מאכלים מטוגנים , רוויי שומן, אלכוהול, קפה, מזונות חריפים ו/או מזונות מעובדים יכולחם לגרות את הקיבה.
         אם הקיבה כבר
 מגורה, הרי שפירות הדר, מזונות שמכילים עגבניות,
         משקאות ממותקים ומוגזים וסוכרים יכולים להוסיף על הגירוי הקיים.

 

-        אכילת יתר- גורמת לעומס על מערכת העיכול ואז לצרבת ולהחזר ושטי.

 

-        אלרגיות למזון – טפילים, קנדידה, עצירות והפרעות בלבלב, בכבד או בכיס המרה יכולים לתרום למגוון התסמינים במערכת העיכול.

 

-        רמת נמוכה של חומצת קיבה – חומצה מלחית היא אחת הסיבות הנפוצות להפרעות עיכול.
          אצל רוב האנשים שגילם מעל ל 50 קיימת רמה נמוכה
 של חומצה זו בקיבה. התסמינים כוללים: גיהוק,
         נפיחות ותחושה שהמזון ניצל את האירוח האדיב של הקיבה כדי להישאר שם מעבר לזמן המקובל.

 

-        אי סבילות ללקטוז – אי סבילות לסוכר הלקטוז המצוי במוצרי חלב יכולה לגרום לנפיחות ולגזים ולכאבי בטן ולצרבות.

 

-        תרופות – תרופות כגון אנטיביוטיקה, ניקוטין, דיאזפם ועוד עלולות לתרום להופעת הצרבת.

 

-        החיידק ההליקובקטר פילורי הוא חיידק שמעורב במקרים רבים של צרבת והחזר קיבתי ושטי,
         אך בעיקר במקרים של דלקות רירית הקיבה או התריסריון.

 

-        עצירות ומאמץ בפעולת המעיים  - יכולים לגרום לבקע סרעפתי ואז לצרבות ולהחזר קיבתי ושטי.

 

 כיצד ניתן למנוע צרבת והחזר קיבתי ושטי (ריפלוקס)?


-        הוצאת מזונות מזיקים המעוררים גירוי במערכת העיכול כגון מזון מטוגן או חריף, בשר בקר, אלכוהול, קפה , סוכר,
         גלוטן במקרים  מסויימים, מוצרי
 חלב במקרים מסויימים, משקאות תוססים ועוד.

         אמצו תכנית תזונתית שתומכת במערכת העיכול ומחזקת אותה.

-        אכילת כמויות קטנות של מזון בתדירות גבוהה יותר במהלך כל היום – מונעת עומס על מערכת העיכול ומקלה על העיכול.

-        לעסו היטב את המזון כדי למנוע ריבוי גזים ולהקל על העומס במערכת העיכול.

-        הגבילו את כמות הנוזלים במהלך הארוחות על מנת שלא לדלל את אנזימי העיכול.

-        שתייה של מיץ אלוורה מרגיעה את הקיבה או הושט שהתפשטה בהם דלקת.

-        ברגע שחשים את הצרבת – רצוי מיד לשתות מים על מנת לדלל את החומצה העודפת.

-        שתיית חליטות צמחים של צמח הבוקיצה או פאו ד'ארקו או חוטמית רפואית – צמחים משקמי ריריות.

-        תהליך של ניקוי רעלים יכול מאד לעזור ולחזק את מערכת העיכול ולשקם את ריריות המעיים

-        נטילת פרוביוטיקה מחזקת את מערכת העיכול

-        בדקו את התרופות שאתם נוטלים – ייתכן ואחת התרופות גורמת לגירוי המעיים (כגון אספירין).

-        הפסיקו לעשן!

-        ישנם תוספים שיכולים לחזק את מערכת העיכול כגון: אנזימי עיכול הכוללים חומצה מלחית (אלא אם מדובר באולקוס).

-        מבחן חומצת הקיבה: כדי לבדוק האם אתם זקוקים לתוספת של חומצת קיבה שתו כוס מים המכילה כף של חומץ תפוחים,
         במידה והמשקה יפיג את 
בעיות העיכול, סימן שהקיבה שלכם אינה מייצרת כמות מספקת של חומצת קיבה.
         אם המשקה מחריף את התסמינים, כנראה שיש לכם עודף של 
חומצת קיבה.

-        נטילת פורמולה של צמחי מרפא שמשקמים את הריריות ומחזקים את מערכת העיכול כגון: צמח הפיליפנדולה.

-        אם אתם סובלים מעצירות – חשוב מאד לטפל בבעייה הזו ולשפר את המצב.

-        קולוניקס – שטיפת מעיים – זו דרך מהירה לסילוק גזים ופסולת  בלתי רצוייה.

-        טיפול רגשי – בררו לעצמכם מהם הדברים או האנשים שאינכם יכולים "לעכל" או "להכיל" והיו מודעים להם.
         התבוננו בכנות ובררו לעצמכם עד כמה
 קל או קשה לכם "להכניס פנימה" מחשבות וגישות חדשות או רעיונות חדשים
         וכיצד אתם משתמשים בהם ומיישמים אותם. חישבו באיזו מידה אתם
 מזינים את עצמכם רגשית, גופנית ורוחנית

 

אשמח מאד  לעזור לכם בכל בעיה בריאותית ורגשית.

ליצירת קשר לחצו כאן.

עדי גודלנברג

מטפלת רגשית 

ונטורופתית N.D.

מלווה אנשים לחיים בריאים, מלאים ומספקים