מזונות על

מהם מזונות על?


מזונות על הינם מזונות הנאכלים על ידי עמים שונים מזה אלפי שנה והם עשירים בערכים תזונתיים - ויטמינים, מינרלים, אנטי אוקסידנטים, חומצות אמינו ועוד. יש הרואים במזונות העל מזון ותרופה גם יחד.

בדרך כלל מדובר בצמחים,פירות, אצות, שגם טעימים וגם מזינים מאד, ולכולם מאפיינים משותפים:


1. מהווים מקור מצוין לחלבון, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חימצון, גליקונוטריינטים (רבי סוכרים חיוניים), חומצות שומן חיוניות, פיטו כימיקלים בעלי ערכים רפואיים שונים ועוד.
2. עשירים ומשביעים גם בכמות קטנה – אין צורך בכמות גדולה, גם חופן יכול לספק.   
3. חיזוק ושיפור פעילות מערכות הגוף השונות – מערכת עיכול, חיסון, רבייה ועוד.
4. מסייעים בטיהור הגוף מרעלים.
5. עשויים לסייע לשמירה על משקל תקין והפחתה במשקל. 


להלן סקירה קצרה של היתרונות החשובים של "מזונות על", ומדוע חשוב וכדאי להוסיף אותם לתפריט היומי.

1. בניגוד למזון המערבי שנחשב לעתיר הקלוריות, שומן רווי, סוכר ונתרן ודל בנוטריינטים, "מזון על" עני בקלוריות ומאידך עשיר בויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, חלבון ועתיר בחומרים בעלי תכונות ריפוי רבות. 

2. "מזונות העל" מכילים אנזימים – חלבונים הקובעים את קצב התגובה הכימית בגוף. לכל אחד מאתנו יש כמות מוגבלת של אנזימים שביכולתו לייצר. את האנזימים מקובל לסווג ל-2 סוגים: אנזימים מטבולים (שאחראים על חילוף החומרים בתא) ואנזימי עיכול. תשומת הלב של הגוף מופנית קודם לאנזימי העיכול ורק לאחר מכן לאנזימים המטבוליים. בישול, טיגון, פסטור וחימום במיקרו הורסים את האנזימים ולכן קיים צורך באנזימים ממקור חיצוני. ככל שנעשיר את התזונה ביותר ויותר אנזימים, הגוף יוכל להפנות אנזימים גם לשיקום מערכות שונות ולא לעיכול בלבד. 

3. יתרון נוסף של "מזונות העל" הוא איזון חומציות – בסיסיות בגוף. תזונה חומצית הופכת את הדם לחומצי. כדי לנטרל את החומציות, הגוף לוקח מינרלים כדוגמת סידן, אשלגן ומגנזיום מחלקים ואיברים שונים (עצמות למשל). כתוצאה מכך אנו עדים לתופעות של אבנים בכליות, אוסטאופורוזיס, יתר לחץ דם, דלקות, צבירת נוזלים, הצטברות פסולת ורעלים בגוף ועוד.  אגב, מצבים של יתר חומציות מקשים גם על הפחתה במשקל. לכן, נרצה להעשיר את התפריט בפירות, ירקות, זרעים, אגוזים, שקדים ודגנים וכמובן "מזונות על" שיתרמו להבססה של הדם.

4. סינרגיזם – המדע אוהב לפרק מזון לרכיבים, אבל לעולם השלם יהיה גדול יותר מסך חלקיו ולמזונות העל יש פעילות סינרגיסטית, ההופכת אותם למקורות מועדפים למגוון נוטריינטים. 

5. מילוי חלל של מזונות מזיקים  – כאשר אנו עושים שינוי תזונתי, עקב מצב בריאותי קלוקל, עלינו להתמודד לא פעם עם רשימת איסורים קפדנית של מזונות מהם עלינו להימנע. "מזונות על" מאפשרים לנו למלא את החלל בקלות ובצורה טעימה ופשוטה ליישום.


להלן סקירה של כמה ממזונות העל שכדאי ורצוי להכניס לתפריט הבית היומיומי:


1. גוג'י ברי 

תות שגדל בהרי ההימלאיה. אחד המקורות העשירים ביותר של חלבון שלם  שהוא ממקור צמחי! מכיל 18 חומצות אמינו ומעל 20 מינרלים שונים. במזרח הם מכונים היהלומים האדומים. יש בהם יותר בטא קרוטן (נוגד חימצון חזק) מאשר בגזר והם מעודדים את הגוף לייצר הורמון גדילה ולכן נוגד זקנה. ניתן להוסיף למוזלי, לדייסת קוואקר, להוסיף לשייקים ירוקים או לאכול כחטיף.

2. פולן דבורים

אבקת פרחים שהדבורים אוספות ומביאות לכוורת. נחשב למזון השלם ביותר שקיים בטבע. מקור עשיר בחלבון איכותי,  מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. מעולה לזיכרון, עשיר במינרלים, ויטמינים ואנזימים. (אין לתת לאנשים הרגישים לדבש ולילדים מתחת לגיל שנה). חשוב לשמור במקפיא. ניתן להוסיף לסלט פירות, לסלט ירקות, לכריכים, למוזלי, לדייסת קוואקר ולשייקים.

3. זרעי צ'יה

עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 השומרות לנו על מעטפת התאים ומגנות עלינו מדלקות. בנוסף, עשירים בסיבים, ברזל ונוגדי חימצון.

4. כלורלה

אצת מים מתוקים. מעולה לטיהור דם ממתכות כבדות ורעלים אחרים. מורידה כולסטרול. הצמח העשיר ביותר בכלורופיל, עשירה בחלבון, ויטמינים, נוגדי חימצון ומינרלים. מאזנת רמות סוכר בדם ומזרזת חידוש רקמות פגועות לאחר דלקת או כיב.

5. פולי קקאו

מקור מצוין למגנזיום. עשירים בברזל וכרומיום. מקור מצוין לנוגדי חימצון.

6. ספירולינה

אצה ירוקה, מלכת הטבע מבחינת כמות החומרים המזינים שהיא מכילה. עשירה בחומצות אמינו, ובמינרלים. מעולה לטיהור דם ממתכות כבדות ורעלים אחרים, מורידה כולסטרול, עשירה בכלורופיל שזהו בעצם חמצן לתאים שלנו, מחזקת מפרקים, עשירה בנוגדי חימצון ובעלת תכונות אנטי דלקתיות. צריכה קבועה של ספירולינה מגבירה את החיוניות ואת כוח החיים. 

7. אסאי 

תות מברזיל, עשיר בחומצות שומן חיוניות, נוגדי חימצון וכמעט מהווה חלבון מלא. עוזר בהפחתת כולסטרול, מעניק אנרגיה ללא תופעות הלוואי של הקפה. נמכר קפוא בחנויות טבע.

8. אבקת זרעי המפ

אבקה מזרעי צמח ממשפחת הקנביס. מהווה את אחד המזונות הצמחיים העשירים ביותר בחלבון שלם המתעכל בקלות. מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. 3 כפות זרעי המפ = 11 גרם חלבון. על כן מהווים מקור מצוין לחלבון עבור טבעונים וצמחוניים. בנוסף, מכילים את חומצות השומן החיוניות ביחס הנכון, הכוונה כמובן לאומגה 3,6,9 , ועשירים בסיבים תזונתיים ובויטמינים ומינרלים.

8. מאקה

ירק שורש מפרו. מכיל מעל 20 חומצות אמינו, מינרלים. מעולה לחיזוק כללי, להתמודדות עם לחצים, עוזר במצבים של  תת פעילות של בלוטת התריס ונהדר לאיזון הורמונאלי, למערכת האינדוקרינית, להסדרת ווסת, לפוריות, לאיזון סימפטומים של גיל המעבר ונגד דכאון.

9. מאקי ברי

 מדובר בתותים מהאזור של צ'ילה, צבעם סגול כהה והם עשירים בנוגדי חימצון, נחשבים כאנטי איג'ינג וכמזון המגן לנו על התאים. עשירים בויטמיני A,C,E, ובנוגדי חימצון ביופלבנואידים, אנתוציאנינים ופוליפנולים, מכילים גם אשלגן, ברזל וסידן. 

 10, גולדן ברי

מכונים תותי האינקה, גדלים כתותי בר באנדים הגבוהים. נחשבים כמשפרי עיכול, מעודדי זרימת דם, ומחזקים את כלי הדם.

זהו פרי שעוזר במצבי לחץ מנטאלי ורגשי.

11. תותי עץ המולברי:

מקור התותים מהמזרח הרחוק,

הם מכילים נוגדי חימצון רבי עוצמה שמגנים על הגוף מפני מחלות לב ומפני סרטן.

הם מהווים מקור מצויין לחלבון ומכילים כמות יפה של סיבים תזונתיים לייעול מערכת העיכול ולהורדד רמות הכולסטרול.




בברכה,

ד"ר עדי גולדנברג - ריפוי טבעי

נטורופתית - N.D

054-4560035